Blog

Strona główna / Blog / JING – co to jest? Co osłabia, a co je wzmacnia?

Pewnie wielu z Was słyszało o Yin i Yang.

Ale czy wiecie, co to takiego Jing?

To źródło witalności nerek. Jest to głęboka esencja, która determinuje żywotność człowieka, jego odporność na choroby i długowieczność. Jing jest także zgromadzona w mózgu, komórkach jajowych, nasieniu i szpiku kostnym. Człowiek rodzi się z „wrodzoną” Jing, która wpływa na jego indywidualną konstytucję i rozwój osobniczy. A ilość tej wrodzonej esencji zależy od stanu zdrowia i konstytucji jego rodziców. Jing nie można niczym zastąpić, a jej ilość ma starczyć na całe życie. Jednak „nabytą” Jing można pozyskać z pożywienia. Może ona zwiększyć aktywność nawet małej ilości wrodzonej Jing.

Niedobór Jing upośledza procesy wzrostu i rozwoju oraz może być przyczyną wad wrodzonych u potomstwa, opóźnienia w rozwoju fizycznym i umysłowym, nieprawidłowych funkcji mózgu, słabych nóg i kości, impotencji i innych problemów z rozmnażaniem.
Pamiętajmy, nigdy nie ma zbyt wiele Jing!

Inne objawy niedoborów Jing to wypadanie włosów, słabe zęby, zawroty głowy, dzwonienie w uszach oraz słabe obolałe kolana i dolna część pleców.

Jednak należy pamiętać o tym, że oprócz stosowania metod leczniczych na odbudowę Jing, ważne jest, by zachowywać wrodzone Jing poprzez unikanie szkodliwych nawyków.

Czynniki osłabiające Jing:

  • Stres, lęk, brak poczucia bezpieczeństwa, przepracowanie
  • Zbyt duża utrata nasienia przez mężczyzn (zwłaszcza w starszym wieku)
  • „Zbyt wiele” porodów u kobiet (zwłaszcza, gdy okres odbudowy po porodzie jest krotki). Chodzi o większą ilość porodów niż pozwala na to konstytucja kobiety, by nie doszło do osłabienia.
    * Używki, toksyny w pożywieniu i wodzie (alkohol, marihuana, kokaina, kawa, tytoń, metale ciężkie)
  • Nadmiar słonego pożywienia
  • Za dużo białka w diecie

Esencja Jing to podstawowa esencja, bez której nic w organizmie nie będzie funkcjonowało prawidłowo.

Które pokarmy najlepiej odbudowują Jing, kiedy ulegnie osłabieniu?

Przede wszystkim należy pamiętać, że wg Medycyny Chińskiej „wątroba i nerki pochodzą z tego samego źródła”. Dlatego wzmacniając nerki, pomożemy także naszej wątrobie. Jednak zanim nawet najlepsze toniki Jing zadziałają, muszę one zostać stawione, przyswojone i zmetabolizowane – a do tego potrzebny jest dobry stan śledziony-trzustki pod względem siły trawiennej (Qi i ogień trawienny). Żeby odbudować Jing, niektórzy ludzie, w zależności od ich konstytucji i kondycji, potrzebują jednych pokarmów, podczas gdy inne są dla nich nieodpowiednie. Pamiętajmy, że jest tak ze wszystkim – nie na każdego zadziała to, co na sąsiadkę. Każdy jest indywidualny.

Należy zatem odkryć własny sposób na wzmacnianie Jing.

Oto przykłady żywności, która posiada właściwości odbudowujące Jing:

  • MIKROALGI (chlorella, spirulina, sinice), RYBY, WĄTROBA, KOŚCI I ICH SZPIK, NERKI oraz TRAWY ZBOŻOWE. Te pokarmy zawierają bogactwo kwasów nukleinowych, które ochronią ciało przed degeneracja.
  • MIGDAŁY, KOKORYCZKA, KLAROWANE MASŁO (ghee). Są to pokarmy, które odbudowują kości i pełnią funkcje spożywczych toników. Ghee dodatkowo poprawia wchłanianie składników odżywczych, co stanowi najważniejszy czynnik kształtowania Jing.
  • POKRZYWA. Jest to środek na nerki zwiększający porost włosów głowy i ilość krwi, co wskazuje na jego zdolność uzupełniania Jing. Można ja spożywać ugotowaną lub jako zioło.
  • MLECZKO PSZCZELE i PYŁEK KWIATOWY. Uważa się, ze te właśnie produkty zawierają najlepszy zestaw składników pokarmowych. Wzmacniają energię i są stosowane w przypadkach ogólnego niedoboru. Mleczko pszczele szczególnie korzystnie wpływa na procesy fizycznego wzrostu, długowieczność i zdolności reprodukcyjne. Pobudza także seksualność.
  • ASOLA, ORZECHY WŁOSKIE, CZARNY SEZAM, CZARNA SOJA. Produkty o ciemnym zabarwieniu i słonym smaku odżywiają nerki i zachowują Jing, dlatego są polecane jako elementy uzupełniające do wcześniej wymienionych mocniejszych toników.