Strona główna / Blog / ZEGAR AKTYWNOŚCI NARZĄDÓW – Meridian wątroby

Dlaczego wiosna to czas wątroby?

Zgodnie z zasadą Pięciu Żywiołów, jedną z podstawowych praktyk TMC, wątroba odpowiada drewnu. A właśnie wiosną drzewa wypuszczają gałązki i listki. W tym też czasie opisywany narząd działa bardzo aktywnie, dlatego warto o niego zadbać i oczyścić.

Jeśli nas znacie, dobrze wiecie, że temu narządowi poświęcamy szczególnie dużo uwagi. Organizowaliśmy warsztaty oczyszczające, podczas których można było pozbyć się kamieni żółciowych oraz dowiedzieć się, ile ważnych funkcji pełni wątroba i meridian wątroby.

Wątroba to największy gruczoł w naszym organizmie.

Wpływa na gospodarkę węglowodanową, tłuszczową, białkową, gromadzi niektóre witaminy oraz żelazo, wytwarza żółć, bierze udział w procesach immunologicznych i wiele innych.

SZCZYT AKTYWNOŚCI WĄTROBY

Bardzo istotną funkcją jest detoksykacja organizmuoraz łączące się z tym gromadzenie krwi. Za usuwanie wszystkich szkodliwych substancji odpowiada właśnie wątroba. To ona rozkłada toksyny do nieszkodliwej postaci i przekazuje do żółci lub krwi, zanim zostaną ostatecznie usunięte. Do tych procesów potrzebne jest dużo energii i krwi. Po każdym dniu wątroba musi odnowić starą krew za pomocą świeżej. Szczyt aktywności tego narządu przypada na godziny między 01:00 a 03:00. To właśnie wtedy przez wątrobę przepływa najwięcej energii i krwi. Jeśli w tym czasie nie odpoczywamy, krew nie jest magazynowana prawidłowo, co osłabia funkcje wątroby oraz innych narządów, na które wpływa.

MERIDIAN

Dla regeneracji wątroby niezbędny jest dobrej jakości sen, przed którym aktywność umysłowa nie jest wskazana. Wiąże się to z procesem metabolizowania krwi. Meridian wątroby przebiega od dużego palca u stopy aż po oko. Problemy z nim związane objawiają się kłopotami z oczami, ścięgnami, jakością krwi, miesiączkami, a także gniewem.

WZROK

Ochrona wzroku wiąże się z regeneracją wątroby.
Po samym wyglądzie oczu można ocenić stan naszej wątroby. Gdy są one błyszczące i żywe, nasz magazyn krwi jest pełny. Gdy zaś oczy robią się matowe, szare, żółte lub czerwone – nasza wątroba nie jest wystarczająco odżywiona.

Wszystkie sprzęty elektroniczne (telefony komórkowe, laptopy, komputery) przyczyniają się do suchości oczu i nieostrego widzenia. Jak się okazuje, wiąże się to właśnie z wątrobą. Już w starożytnych tekstach dotyczących medycyny chińskiej pisano, że zbyt długie czytanie szkodzi wątrobie oraz że krew płynie do niej, gdy człowiek spoczywa w łóżku. Oznacza to, że czytając (używając telefonu/laptopa/tableta dodatkowo narażamy nasze oczy na zmęczenie) między 01:00 a 03:00 w nocy, osłabiamy wątrobę, co przekłada się na pogorszenie naszego ogólnego stanu.

Aby uniknąć forsowania oczu i zapobiec ich zmęczeniu, należy mniej więcej co godzinę zamknąć je na chwilę lub patrzeć w dal, by odpoczęły.

MIESIĄCZKA

​Wątroba szczególnie ważną rolę spełnia w życiu kobiet. Ze względu na proces miesiączkowania, przepływ krwi w ich organizmach jest bardziej intensywny niż u mężczyzn. Jak wspominałam – wątroba odpowiada za jakość krwi, a więc ma duży wpływ na przebieg menstruacji oraz przekwitania. Gdy mamy niedobór krwi w tym narządzie, nasza cera będzie ziemista i blada, skóra i włosy suche, a miesiączka skąpa (lub nastąpi jej zanik).
Meridian wątroby przebiega przez piersi kobiece, dlatego wszelkie problemy z nimi związane (bóle, przerosty) warto uregulować, działając na wątrobę. Elastyczność macicy, a więc skurcze menstruacyjne oraz problemy z utrzymaniem ciąży, również są powiązane z czynnością wątroby. PMS, czyli zespół napięcia przed miesiączką i wszelkie wahania nastroju (przede wszystkim uczucie gniewu) są kolejnymi sygnałami, że z naszym „bankiem krwi” jest coś nie tak.

ZŁOŚĆ

Złość to kolejna oznaka nierównowagi w meridianie wątroby. Oczywiście, nie ma ludzi wolnych od gniewu. Każdy raz po raz ma prawo się zdenerwować. Chodzi mi bardziej o osoby, które naprawdę łatwo wyprowadzić z równowagi. Mają one z reguły czerwoną twarz i uszy, cierpią na bóle i zawroty głowy, a ich ciśnienie jest za wysokie. Każdy już w myślach szuka do kogo pasuje ten opis. 😉 Myślę, że nietrudno o znalezienie kogoś takiego. Na szczęście można sobie z tym poradzić.
W tej kwestii ważny jest oddech. Gdy wpadamy w złość, postarajmy się głęboko oddychać i skupić się na odczuciach – wtedy energia równomiernie rozprowadzana jest po całym ciele, nie uderzając w żaden narząd. Na czubku głowy znajduje się punkt, który warto popukać palcem. Wtedy odblokujemy przepływ w meridianie wątroby, a uczucie gniewu powinno powoli zanikać. Warto także spróbować wymusić uśmiech. Oszukujemy wtedy mózg i zaczynają się wydzielać hormony szczęścia, które nas uspokoją i poprawią humor.

Najważniejsze w utrzymaniu dobrego stanu wątroby jest:
  • spanie między 01:00 a 03:00 w nocy

• ćwiczenie na świeżym powietrzu

• utrzymywanie dobrego nastroju

• unikanie używek i przetworzonej żywności

• ograniczenie leków i innych toksyn

• zbilansowana dieta

• picie odpowiedniej ilości wody

• oczyszczanie wątroby

• wspomaganie się ziółkami

Jeśli zauważyliście u siebie którekolwiek z opisanych wyżej objawów, warto wspomóc się naturalnymi preparatami aby wspomóc pracę wątroby. Nasza niezwykła dr Beata Pieczyńska opracowała mieszankę ziołową wspomagającą pracę wątroby.

Dla osób, które robiły już oczyszczanie wątroby, polecamy również program oczyszczający.  Zestaw także stworzony został pod okiem dr Beaty Pieczyńskiej, tym razem w nieco odświeżonej formule.