Strona główna / Blog / ZEGAR AKTYWNOŚCI NARZĄDÓW – Meridian jelita grubego

Czy wiecie na jaki narząd przypada szczyt aktywności, kiedy zaczynamy dzień?

Większość z nas wstaje między 05:00 a 07:00. To właśnie czas jelita grubego. Wtedy jest najlepszy moment na poranną toaletę. Wypróżniając się w tym czasie, usuwamy z organizmu najwięcej toksyn, dodając sobie energii.

Jelito grube odpowiada przede wszystkim za absorbowanie wody z pożywienia. Ważne jest więc, by spożywać odpowiednią ilość płynów. Jeśli mamy „gorące” jelito grube, pochłania ono za dużo płynu, nie pozostawiając pewnej ilości, która jest w tym miejscu potrzebna. Przewód pokarmowy robi się suchy, ponieważ brakuje w nim smarujących płynów. Pojawiają się wtedy trudności z wypróżnianiem. Jeśli natomiast absorpcja jest za słaba, w jelicie pozostaje za dużo wody i stolec jest za luźny.

Co należy wiedzieć o jelicie grubym?

ZAPARCIA

W medycynie chińskiej istnieje związek między jelitem grubym a płucami. Nie mogąc się wypróżnić, wstrzymujemy oddech. Zaparcia lub nienormalny wygląd kału wskazuje, że mamy problem z energią życiową, czyli energią płuc. Płuca zarządzają skórą i włosami, dlatego zaparcia mogą prowadzić do wystąpienia pryszczy na twarzy oraz przyciemnienia i poszarzenia cery. Jest to związane także z toksynami, które nie są wyrzucane z kałem. Organizm próbuje się ich pozbyć właśnie zmianami skórnymi. Żeby wspomóc meridian jelita grubego, najlepiej wypróżniać się między 05:00 a 07:00.

Jeśli podczas wizyty w toalecie czujemy ból i pieczenie, należy unikać pikantnych przypraw albo jeść ich mniej. Jeśli odczuwamy ból w żołądku lub brzuchu i w ogóle nie możemy się wypróżnić, oznacza to, że nasza dieta jest zbyt tłusta i brakuje w niej błonnika.

Leczenie zaparć dobrze zacząć od picia szklanki ciepłej przegotowanej wody po wstaniu (na pusty żołądek). Wspomaga to usuwanie toksyn, oczyszcza układ pokarmowy, pomaga się wypróżnić oraz przygotowuje nasz organizm do lepszego trawienia. Jeżeli nie lubimy smaku   czystej wody, warto dodać do niej sok z cytryny.

PORANNA BIEGUNKA

Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską poranna biegunka jest skutkiem niedoboru energii życiowej jang w śledzionie i nerkach. Co na to poradzić? Pomocny okazuje się punkt akupunkturowy Żołądek 36, który znajduje się w odległości 4 palców poniżej kolana na zewnętrznej krawędzi podudzia. Miejsce to możemy naciskać i ugniatać kciukiem przez około 5 minut, aż poczujemy ból i ciepło w tym miejscu.

Można też zastosować moksowanie – zapalamy cygaro moksa i powoli poruszamy nim w dół i w górę przez punkt ST36. Skóra ma się zrobić bardzo ciepła, ale by się nie oparzyć. Najlepiej robić to 2-3 razy w tygodniu przez 15-20 min. W ciągu dwóch miesięcy jesteśmy w stanie zlikwidować niedobór jang w śledzionie i nerkach.

DIETA

Dla wspierania meridianu jelita grubego warto wzbogacić dietę o produkty, które TMC nazywa ciepłymi. Są to np. słodkie ziemniaki, wszystkie warzywa cebulowe, dynia, fenkuł, rozgrzewające przyprawy (np. imbir, cynamon), baranina, wołowina, korzeń arcydzięgla chińskiego. Te produkty nie są jednak odpowiednie dla osób skłonnych do stanów zapalnych ani podczas gorączki.

Ważne jest także, by kontrolować proporcje między produktami całorocznymi a sezonowymi. Nie zaleca się jedzenia dużej ilości ziaren. Starsze osoby powinny ograniczyć pełne ziarno do 1/3 podstawowych produktów w diecie.

Należy pamiętać o dokładnym żuciu pokarmu oraz niespieszeniu się w trakcie jedzenia. Połykanie dużych kęsów obciąża żołądek i jelita, co nie pozwala na pełne strawienie pożywienia. Długofalowo może być przyczyną otyłości, niedożywienia, chorób jelit, a nawet utraty pamięci i spowolnienia reakcji.

HEMOROIDY

Zaparcia często powodują, że krew z odbytu z trudem spływa z powrotem do wątroby i robią się zastoje. Powstają wtedy żylaki – hemoroidy. Osoby z tym problemem powinny unikać lub ograniczyć pikantne przyprawy (np. pieprz, gorczyca, imbir), napoje alkoholowe, czosnek i cebulę, ponieważ stymulują one śluzówkę odbytnicy i odbytu, a więc tworzenie hemoroidów. Takim osobom poleca się aktywność fizyczną, która poprawi krążenie, a także wspomaga wypróżnianie się.

Produkty zapobiegające hemoroidom:

• czarny sezam (działa rozluźniająco na jelita, uśmierza krwawienie i zapobiega pojawianiu się hemoroidów)

• czerwona fasola (leczy krwawienia i opuchliznę hemoroidów)

• miód (tonizuje i rozluźnia jelita)

• orzechy włoskie (relaksują jelita, tonizują niedobory i zmniejszają krwawienie)

•  pędy bambusa (rozluźniają jelita)

• kwiat sofory (chłodzi krew, hamuje krwawienie i usuwa hemoroidy; można pić jako napar).

A na koniec najważniejsze. 😉 Mówiąc o meridianie jelita grubego, nie sposób nie wspomnieć o punkcie Hegu. Znajduje się on pomiędzy kośćmi kciuka a palca wskazującego, na wierzchniej stronie dłoni.

Częste masowanie tego miejsca może uśmierzyć lub wyleczyć wszelkie choroby głowy i twarzy (np. ból głowy, gorączkę, nadmierne pragnienie, krwotok z nosa, puchnięcie szyi, choroby gardła). Oprócz tego metoda ta leczy zatkany nos, kaszel, astmę i bolące gardło. Pomocna jest w zaparciach, biegunkach, a nawet wymiotach.
Podczas stymulowania tego punktu powinniśmy poczuć mrowienie i uciskać tak mocno, aż pojawi się lekka opuchlizna. Oczywiście najlepiej czynność tę wykonywać między godziną 5:00 a 7:00 rano, ponieważ, jak wspominałam na początku, wtedy meridian jelita grubego wykazuje najwyższą aktywność.

Polecamy mieszanki ziołowe na zdrowe jelita oraz na zaparcia autorstwa dr Beaty Pieczyńskiej.