Blog

Strona główna / Blog / Budowanie odporności

Budowanie odporności to aspekt o który powinniśmy dbać przez cały rok.

Często przypominamy sobie o niej dopiero wtedy, gdy dopadnie nas przeziębienie i nasza odporność odczuwalnie spadnie. Warto poznać podstawy, na których powinien opierać się nasz styl życia.

Jakie czynniki wpływają na naszą odporność?

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Bardzo ważne są regularne umiarkowane ćwiczenia fizyczne. Wiedziałeś/aś, że przepracowanie, brak aktywności fizycznej oraz nadmierna aktywność seksualna są czynnikami osłaniającymi odporność?

DIETA

Najkorzystniejszą dietą jest ta oparta na warzywach i zbożach. Ważne jest spożywanie pełnowartościowego pożywienia, zachowując urozmaicone produkty. Warto utrzymywać stałe godziny posiłków, by organizm lepiej poradził sobie z ich przyswojeniem. Nie należy jeść niczego w nocy. Pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Może Ci o tym przypominać nasz kubek termiczny. 

ŚRODOWISKO

Jeśli chodzi o odporność, wskazana jest współpraca z ludźmi dającymi niezachwiane oparcie. Ponadto odporność wzmacniają: światło słońca, czyste i świeże powietrze oraz czysta woda.
Dlatego pamiętaj: niezależnie od pogody, warto przebywać na zewnątrz.

SUPLEMENTY

Najlepsze w tej sytuacji okażą się suplementy uzyskane z pełnowartościowego pożywienia, takie jak koncentraty zielonych pędów pszenicy lub jęczmienia, wodorosty, chlorella i spirulina. Warto stosować je długotrwale. Dobrym uzupełnieniem diety są także kiełki. Jednak osobom wychłodzonym, osłabionym lub wątłym, polecamy ograniczyć ich spożycie oraz przed jedzeniem krótko je przegotować.

UZDROWIENIE POPRZEZ NASTAWIENIE

Pierwotnym i najważniejszym źródłem odporności jest odpowiednie nastawienie umysłu. Na początku trzeba przyswoić sobie postawę wdzięczności i umiejętność przebaczania. Dobrymi praktykami są modlitwa, medytacja czy wizualizacja.

To podstawy, które kształtują nasz styl życia i znacznie wpływają na nasz organizm.
Jaki jest nasz największy przyswajalny pomocnik jeśli chodzi o budowanie naszej odporności?
Witamina C, oczywiście. Jej antyhistaminowe działanie jest ogólnie korzystne na początku przeziębienia czy grypy.

Co zawiera najwięcej witaminy C:

  • kapusta
  • natka pietruszki
  • słodka papryka
  • brokuły
  • kiełki
  • czarne porzeczki
  • napar z owoców dzikiej róży
  • większość świeżych owoców i warzyw

Witamina C oprócz najbardziej znanej nam funkcji, jaką jest podnoszenie odporności, ma ich jeszcze wiele:

  • zwiększa wchłanianie żelaza i wapnia
  • bierze udział w syntezie kolagenu
  • jest potrzebna do wielu przemian metabolicznych
  • zapobiega uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki

Pamiętajmy, że mimo dużej zawartości witaminy C w świeżych owocach i warzywach są one bardzo ochładzające. Dlatego powinniśmy jeść je z umiarem, szczególnie jesienią.

Zioła budujące odporność:

  • pietruszka
  • lucerna
  • pokrzywa
  • żeń-szeń syberyjski *badania japońskich naukowców wykazały, że witamina C jest wytwarzana przez zdrową florę bakteryjną, obecną w jelitach człowieka.